Zlato je zimnica, nije investicija – zašto su dukati najpraktičniji

Bez autora
Apr 10 2024

Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica" izjavio je za RTS da nije pogrešno kupovati zlato, kao i da je reč o sigurnom utočištu u kriznim vremenima.

Istorijski maksimum cene zlata je zapravo posledica istorijskog minimuma vrednosti novca, ukazuje Uzelac. Ističe da ako ipak planirate da investirate, kupovina zlata nije opcija za vas.

Na svetskim berzama cena zlata je na novom istorijskom maksimumu, od početka godine porasla je za 14 odsto.

Dušan Uzelac, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da je istorijski maksimum cene zlata zapravo posledica istorijskog minimuma vrednosti novca.

"U kriznim vremenima se ide ka sigurnom utočištu, koje je opipljivo, a to je najčešće u takvim situacijama zlato. Kada neko ima novac, a ne veruje u njega na duži vremenski period, tada se odlučuje da kupuje zlato. Zlato je forma zimnice, sigurno utočište u kriznim vremenima, ali nije investicija", kaže Uzelac.

"Dukat najpraktičniji"

Prema njegovim rečima, 60 odsto vrednosti zlata kontrolišu bankari i nema široku upotrebnu vrednost, poput drugih plemenitih metala.

"Nije pogrešno kupovati zlato, ali ako planirate da investirate, to nije opcija za vas. Treba da obratite pažnju na vraćanje zlata u novac. Dukat je najpraktičnija stvar, prepoznatljiv je kod svih, praktičan je jer može da se zameni za novac i obavi funkciju za koju je namenjen“, objašnjava Uzelac.

Govoreći o predstojećim troškovima koji nam slede zbog prvomajskih i uskršnjih praznika, Uzelac kaže da treba da se kontrolišemo u kupovini, ali da treba i da promenimo navike u potrošnji kako ne bismo došli u situaciju da ulazimo iz jednog kredita u drugi.

"Siromaštvo je stanje duha"

Uzelac takođe ističe da je važno napraviti računicu u troškovima da ne bi bilo problema tokom praznovanja, kada je vreme za opuštanje, a ne razmišljanje o novcu.

"Upravljanje finansijama je bežanje od finansijskih problema. Siromaštvo i beparica su različite stvari. Besparica je stanje u novčaniku i svi su je doživeli nekada, dok je siromaštvo stanje duha koje je mnogo gore", navodi Uzelac.

Naglašava da kad zauzmemo stav da će život biti sve skuplji, treba da postavimo pitanje da li smo dovoljno plaćeni i da li smo na pravom poslu.

"Sve su to teška pitanja, koja će kasnije olakšati život. To ne treba da doživljavamo kao da je neko kriv za tu situaciju, već da je za akciju potrebno da postavimo pitanje da li smo na pravom mestu. Prva računica je najteža i suočavanje pitanjem – da li živimo život koji sebi ne možemo da priuštimo", ukazuje Uzelac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik